Najlepszy materiał na blat kuchenny – co wybrać?
Ekspert Rynku Mieszkaniowego
22.02.2025
Jaki blat wybrać do kuchni? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przy urządzaniu tego pomieszczenia. W końcu blat musi wytrzymać nie tylko intensywną eksploatację, ale także powinien być odporny na uszkodzenia i łatwy w utrzymaniu czystości. Dlatego przedstawiamy najlepsze propozycje i podpowiadamy, na jaki materiał się zdecydować.
Jaki materiał na blat kuchenny wybierany jest najczęściej?
Blaty laminowane to jeden z najpopularniejszych i najtańszych wyborów. Przekonują do siebie nie tylko dobrą jakością, ale także bogactwem dostępnych wzorów i kolorów. We współczesnych aranżacjach kuchni największym zainteresowaniem cieszą się blaty laminowane imitujące drewno lub kamień.
Materiał ten dość dobrze radzi sobie z krótkotrwałym kontaktem z wysokimi temperaturami, ale niestety nie jest odporny na zarysowania. Na takim blacie można postawić szklankę z gorącą herbatą, ale do krojenia zawsze trzeba używać deski. Należy pamiętać, że nie są to blaty najcieńsze, ponieważ ich standardowa grubość wynosi zazwyczaj ok. 4 cm. Poza tym nie są odpowiednim materiałem do montażu zlewu podwieszanego, ponieważ długotrwały kontakt z wodą może prowadzić do pęcznienia i uszkodzenia krawędzi.
Czy warto inwestować w blaty kompaktowe HPL?
Kolejnym produktem drewnopochodnym są blaty kompaktowe HPL. Wiele osób zastanawia się, czy warto dopłacać do takiego materiału na blat kuchenny, gdyż jest to droższe rozwiązanie niż klasyczny laminat. Dzięki dodatkowej impregnacji żywicami i sprasowaniu pod dużym ciśnieniem w wysokiej temperaturze blaty te są znacznie bardziej wytrzymałe.
Blaty kompaktowe HPL wykazują odporność na uderzenia, ścieranie, detergenty oraz małe zarysowania. Do tego mają bardzo nowoczesny i subtelny wygląd nie tylko pod względem struktury, ale również grubości, która wynosi zaledwie 10-12 mm. Dlatego świetnie sprawdzą się w kuchniach połączonych z salonem.
Jaki jest najtrwalszy materiał na blat kuchenny?
Niewątpliwie pod względem trwałości najlepszy materiał na blat kuchenny to kamień, a przede wszystkim kwarc. Jest to jeden z najmocniejszych i najbardziej odpornych surowców na blaty wśród dostępnych na rynku. Wykazuje niezwykłą odporność na zarysowania, plamy, ciepło i uderzenia, a jego powierzchnia jest łatwa do czyszczenia.
Na drugim miejscu plasuje się granit. To w pełni naturalny produkt cięty w płytach, który gwarantuje absolutnie wyjątkowy wzór i kolor, z nowoczesną matową powierzchnią lub klasycznym połyskiem. Materiał ten jest odporny na ciepło, zarysowania i wodę, jednak aby granit był trwały i piękny przez lata, wymaga impregnacji. Niestety wśród wszystkich zalet materiały te mają jedną podstawową wadę. Jest nią ich wysoka cena, dlatego nie każdy może pozwolić sobie na blat kuchenny z naturalnego kamienia.
Czy spiek kwarcowy to dobra alternatywa dla naturalnego kamienia?
Spiek kwarcowy stanowi kompozycję różnych minerałów i kruszyw oraz barwników, które poddaje się wypalaniu w bardzo wysokiej temperaturze. Pod względem technologii wykonania nie różni się od znanych płytek gresowych. Dlatego blat ze spieku kwarcowego ma takie same właściwości jak popularne gresy. Jest odporny na działanie promieni UV, ciepło, plamy i drobne zarysowania, można też zrobić w nim zlew podwieszany. Jednak łatwo go uszkodzić pod wpływem mocnego uderzenia. Na pewno blat ze spieku kwarcowego nie ma takich samych właściwości jak blat z naturalnego granitu lub kwarcu, ale może stanowić tańszą i dość dobrą alternatywę dla tych materiałów.
Jak wybrać najlepszy materiał na blat kuchenny?
Jeśli zastanawiasz się, jaki materiał na blat kuchenny wybrać, zdecyduj się na materiał, który charakteryzuje się wysoką trwałością. Weź pod uwagę budżet oraz możliwości czasowe w przypadku konieczności konserwacji blatu.
Pamiętaj, że ważne są też kwestie estetyczne i dominujący we wnętrzu styl. Jeśli lubisz rustykalne meble, blaty z naturalnego kamienia będą doskonałym wyborem, a jeżeli aranżacja jest minimalistyczna, wybierz gładkie blaty wykonane z materiałów syntetycznych.